Home » Blog » 6 hygiënemaatregelen: handen wassen, handen desinfecteren en mondkapjes

6 hygiënemaatregelen: handen wassen, handen desinfecteren en mondkapjes

In deze moeilijke tijden is het bemoedigend dat het Robert Koch Instituut (RKI) uit Duitsland melding heeft gemaakt van eerste successen bij de bestrijding van de huidige pandemie Covid-19. RKI President Lothar Wieler benadrukt: "Er zijn enkele positieve trends."

De pandemie met het coronavirus zal ons echter nog geruime tijd vergezellen. Om het infectiegevaar te vermijden, helpen zes hygiënemaatregelen in het beroepsleven. We hebben daarom een checklist opgesteld.

Hygiënemaatregel nummer één: handen wassen

Het wassen van de handen is een van de belangrijkste maatregelen ter voorkoming van infecties. Het is echter alleen effectief als de volgende regels worden nageleefd:

  • Bevochtig je handen met water.
  • Breng zeep aan, laat de handen schuimen.
  • Was je hele handen gedurende minstens 20 seconden - inclusief de achterkant van je handen, tussen je vingers en onder je nagels.
  • Spoel vervolgens je handen goed af met stromend water.
  • Droog je handen af met een schone doek.

Het wassen van de handen moet in deze situaties worden gedaan:

  • Na het snuiten van je neus, hoesten of niezen...
  • Na een bezoek aan het openbaar vervoer of de supermarkten
  • Na het aanraken van oppervlakken
  • Voor en na de maaltijd
  • Na het toiletbezoek
  • Na de afvalverwijdering
  • Na het aanraken van dieren
  • In geval van zichtbare vervuiling van de handen


Hygiënemaatregel nummer twee: handdesinfectie

Momenteel is het aanbod van handdesinfectiemiddelen schaars. Daarom adviseren fabrikanten van handdesinfectiemiddelen momenteel werkgevers om geen grote hoeveelheden aan te schaffen. Dit om de levering van hygiënische oplossingen aan het gezondheidssysteem te garanderen. Bedrijven die nog handdesinfectiemiddelen uit voorgaande jaren hebben, kunnen en moeten deze echter beschikbaar stellen aan hun medewerkers. Hygiënische handdesinfectie biedt een nog grotere effectiviteit tegen ziektekiemen dan het wassen van de handen. (Let op: is dit echt zo? Zie ook ons blog over wat nou beter is: handen wassen met zeep of desinfectiegel)

Handdesinfectie is daarom bijzonder effectief:

  • Wrijf de handpalm tegen de handpalm.
  • Wrijf de rechterhand over de rug van de linkerhand en de linkerhand over de rug van de rechterhand.
  • Wrijf de palm op de palm met gekruiste, gespreide vingers.
  • Wrijf de buitenkant van de vingers op de tegenoverliggende handpalmen met de in elkaar gevlochten vingers.
  • Wrijf met de rechter- en linkerduim.
  • Wrijf de gesloten vingertoppen in de rechter- en linkerhand.
  • Herhaal deze stappen binnen 30 seconden. Dit zorgt voor een optimale effectiviteit.

 

Hygiënemaatregel nummer drie: oppervlaktedesinfectie

Zodra de operatie in scholen, kinderdagverblijven en in de industrie weer op gang komt, is ook een regelmatige hygiënische oppervlaktereiniging met desinfecterende sprays of antibacteriële hygiëne doekjes aan te bevelen. Dit komt omdat virussen enkele dagen kunnen blijven zitten op deurklinken, grijpgrepen of meubeloppervlakken. Voorzichtigheid is hier geboden in de operationele omgeving.

Er moet goed aandacht worden besteed aan oppervlaktereiniging:

  • Veeg niet droog.
  • Gebruik geen desinfecterende sprays of hygiënedoekjes op vochtige of natte oppervlakken.
  • Elektrische apparatuur die gedesinfecteerd moet worden, moet vooraf worden losgekoppeld van de stroomtoevoer.
  • Zichtbare vervuiling moet worden verwijderd met een in een desinfectiemiddel gedrenkte wegwerpdoek voordat met de desinfectie met een desinfectiemiddel wordt begonnen.

Hygiënemaatregel nummer vier: houd afstand

Hoe meer mensen in hun dagelijks leven anderen ontmoeten, hoe groter de kans dat ze elkaar zullen besmetten. Virussen en bacteriën worden overgedragen door kleine druppeltjes die bijvoorbeeld ontstaan als mensen niezen.

Er moeten enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat ze op andere mensen landen:

  • Houd een afstand van twee meter tussen jezelf en anderen.
  • In kantoren, verplaats de bureaus van elkaar af.
  • Zet in de kantines meer tafels neer, zodat medewerkers ver van elkaar kunnen zitten.
  • Vermijd in het algemeen een bezoek aan de kantine.
  • Vraag je medewerkers aan om hun maaltijden alleen te nuttigen als dat mogelijk is -bijvoorbeeld aan hun bureau.
  • Laat werknemers zo lang mogelijk in hun thuiskantoor werken tijdens de pandemie.
  • Ofwel houd vergaderingen via videoconferences, of beperk je bij fysieke meetings tot het noodzakelijke aantal personen - met behoud van een veilige afstand.
  • Verplichte vergaderingen moeten zo kort mogelijk worden gehouden en in een goed geventileerde ruimte worden gehouden.
  • Vermijd aanrakingen, zoals het schudden van de handen.

Hygiënemaatregel nummer vijf: draag een masker

Medische maskers voor mond en neus zijn momenteel moeilijk te krijgen. Er zijn echter tal van instructies voor zelfgemaakte maskers. Deze zijn misschien niet in staat om besmetting veilig te voorkomen, maar ze kunnen wel de kans op besmetting verminderen - ze zorgen bijvoorbeeld voor een zekere mate van veiligheid op weg naar het werk in het openbaar vervoer. Dit is nu bevestigd door het Robert Koch Instituut. Maar pas op: om de maskers effectief te laten zijn, moeten bepaalde punten in acht worden genomen:

  • Mond- en neusmaskers moeten meerlagig zijn en aan de randen goed aansluiten op het gezicht.
  • Een zakje, waarin een medisch vlies kan worden geplaatst en regelmatig kan worden vervangen, verhoogt de bescherming.
  • Dragers moeten het masker alleen bij de riemen aanraken en hun handen wassen voordat ze het aantrekken.
  • Na het reizen met het openbaar vervoer is het belangrijk om eerst je handen goed te wassen en pas daarna het masker af te doen.
  • Was of desinfecteer je handen daarna nog een keer, zodat ziektekiemen die bij het afnemen van het masker op je handen zijn gekomen, niet in de buurt van de slijmvliezen komen door in uw gezicht te reiken.
  • Hang het masker dan op om te drogen.
  • Het oronasale masker mag met niemand gedeeld worden.
  • Als de binnenkant kan worden vervuild met verontreinigingen van buitenaf  was het masker dan op minstens 60 graden met een normale allesreiniger.


Hygiënemaat nummerregel zes: respecteer de hoest- en nies etiquette

Het is niet aan te raden je hand voor je mond te houden als je hoest of niest. Hierdoor komen ziekteverwekkers in je handen en kunnen ze via gedeelde objecten worden doorgegeven aan anderen. In kantoren, de industrie en andere sectoren moeten werkgevers hun werknemers bewust maken van passende hoest- en nieseigenschappen:

  • Houd bij hoesten of niezen minstens een meter afstand van andere mensen en draai je om.
  • Niezen of hoesten kan het beste in een wegwerpzakdoekje, dat direct daarna moet worden weggegooid.
  • Als er geen zakdoek beschikbaar is, moeten medewerkers hoesten of niezen in de binnenkant van hun elleboog en zich van anderen afkeren.

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.